Co dát dobrého na svačinu školákovi? Třeba nějaký dobrý sendvič, anebo kousek skvělého koláče s tuňákem!
Na svačinkách u školáků záleží víc, než si myslíte. Pokud totiž dětem chybí, jsou unavené, bez energie a nedovedou se soustředit. Základ dopolední svačinky by měly tvořit sacharidy, chybět by neměl kousek ovoce a zeleniny. Ideální je proto pečivo se sýrem, pomazánkou či kvalitní šunkou doplněné zeleninou, kterou má dítě rádo. Nezapomínejte ani na pitný režim. Školák by měl vypít zhruba 2 litry tekutin denně. Přitom i menší nedostatek tekutin může způsobit únavu a dehydrataci. Přinášíme několik tipů na zdravé a dobré svačinky.
Sendvič se šunkou a sýrem čedar
Co je potřeba (na 4 porce): 8 plátků tmavého toustového chleba, 150 g šunky od kosti, 150 g sýru čedar, 4 rajčata, 2 nakládané okurky, rukola
Jak na to: Tmavý toastový chléb opečeme z obou stran nasucho. Spodní plátek potřeme čerstvým sýrem či máslem, navrstvíme šunku, na kolečka nakrájenou kyselou okurku, listy rukoly, rajčata, nakonec přijde sýr čedar a přikryjeme druhým plátkem chleba.
Tip: Vyzkoušejte toustový chléb potřít před opečením troškou olivového oleje. Dodá sendviči křupavou a vláčnou chuť.
Sendvič s uzeným lososem
Co je potřeba: 8 plátků slunečnicového chleba, 200 g uzeného lososa, 1 limetka, 4 rajčata, rukola, petrželka kudrnka, mletý pepř
Jak na to: Slunečnicový chléb si nakrájíme na centimetrové plátky. Poklademe kousky uzeného lososa, zakápneme limetkovou šťávou, dochutíme pepřem, přidáme plátky rajčat, lístky rukoly, posypeme sekanou petrželkou a přikryjeme druhým plátkem chleba. Uzený losos je sám o sobě slaný, takže sendvič už nemusíme dále solit.
Když máte čas péct…
Koláč s tuňákem
Co je potřeba: Na těsto 250 g špaldové mouky, 1 vejce, 125 g másla, hrst čerstvého oregana, 25 ml studené vody, sůl. Náplň: 1 balení tuňáka Calvo v olivovém oleji nebo s oreganem 3×80 g, hrst vypeckovaných černých oliv, 100 g sýru feta nebo sýru balkánského typu nakrájeného na kousky, 5 cherry rajčátek rozkrojených na polovinu, ½ středně velkého pórku nakrájeného na kolečka, hrst čerstvého oregana, 2 vejce
Jak na to: Mouku prosejeme a nasypeme do mísy, přidáme vejce, nakrájené máslo a najemno nasekané čerstvé oregano. Směs osolíme, přidáme studenou vodu a vytvarujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu odležet v chladu. Z odpočatého těsta vyválíme placku, kterou přeneseme do formy a dotvarujeme tak, abychom měli těsto ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Těsto na dně propícháme na několika místech špejlí nebo vidličkou, pokryjeme pečícím papírem a zasypeme syrovými fazolemi, aby se těsto při pečení nezvedlo a zachovalo si tvar. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 15 minut. Následně koláč z trouby vyjmeme a necháme vychladnout. Po vychladnutí na koláč rovnoměrně pokládáme jednotlivé suroviny. Nakonec povrch koláče posypeme sekaným oreganem a zalijeme rozšlehanými vejci. Dáme opět do trouby a dopékáme asi 25 minut.